Linkek a témában:
Az EU radikálisan megreformálja cukorágazatát a termelők jövőbeli hosszú távú versenyképessége érdekében (IP/05/1473)
Az elmúlt körülbelül 40 év során nagyrészt változatlanul maradt rendszer így összhangba kerül a Közös Agrárpolitika már megreformált részeivel. A fehércukor garantált ára négy év alatt 36 százalékkal fog csökkenni; a termelők az árcsökkenés átlagosan 64,2%-áért termeléstől független, a mezőgazdasági üzem egységes támogatásába tartozó kifizetésekkel kompenzációt kapnak, amelynek feltétele a környezetvédelmi és területgazdálkodási előírások betartása; a termelési kvótájuk több mint felét feladó országok további termeléstől függő kifizetést nyújthatnak a bevételkiesés 30%-ára öt éves átmeneti időszakon keresztül; nagyvonalú önkéntes szerkezetátalakítási rendszert állítanak fel annak ösztönzése érdekében, hogy a kevésbé versenyképes termelők hagyják el az ágazatot; négy év elteltével a többlet termelés intervenciós felvásárlása megszűnik. A fejlődő országok továbbra is kedvezményes feltételekkel és vonzó árak biztosítása mellett juthatnak be az EU piacára. A rászoruló AKCS-országok részesülhetnek a további segítségnyújtást megalapozó, 2006-ra 40 millió eurós segítségnyújtási tervből.
Meghatározás
Étkezési cukorként (szacharóz) a cukorrépából előállított répacukrot vagy a cukornádból előállított nádcukrot ismerhetjük. Ezekből több termék készül, például a kristálycukor, porcukor, kockacukor, illetve különböző édességek tartalmazhatják. Európában ennek előállítása a legolcsóbb, ezért ez a legelterjedtebb.(wikipedia) Az oldalon megismerheted hogyan lesz a sáros répából csillógó kristálycukor