Hirdetés

cukor.lap.hu / MŰKÖDŐ MAGYAR CUKORGYÁR

MŰKÖDŐ MAGYAR CUKORGYÁR

Magyarország cukorgyára A Magyar Cukor Zrt. 1995. július 1-én jött létre öt cukoripari részvénytársaság egyesülésével. 105.000 tonnás cukorgyártási kapacitásával a vállalat birtokolja a legnagyobb cukorgyártási és forgalmazási kvótát hazánkban, amivel az európai középmezőnyhöz tartozik. A társaság fogyasztói és ipari felhasználásra szánt minőségi termékeket állít elő a fogyasztók és az ipar részére répa- és nádcukorból Magyarország egyetlen cukorgyárában, a Kaposvári Cukorgyárban, ahol egy korszerű biogáz üzem is felépült 2007-ben környezetünk védelme érdekében. A Magyar Cukor Zrt. ezenkívül forgalmazza a Beneo csoport és a Süssina édesítőszer termékeit.

A projekt tervezett költsége meghaladja az egymilliárd forintot, amelynek felét a KEOP-programban elnyert európai uniós támogatás biztosítja. Az új tartályban egy 120 napra tervezett kampány alatt 9 millió köbméter biogázt termelnek, ami elegendő lenne egy 20 ezer lakosú város éves hőigényének ellátására. A kampányidőszakban a fel nem használt répaszeletből fejlesztett gázmennyiség csaknem teljes mértékben kiváltja a cukorgyár tulajdonában lévő erőmű alternatív tüzelésű kazánjainak földgázfelhasználását. A feldolgozási időn kívül egyéb alapanyagokból (melasz és korpa) megtermelt biogázt a gyár melaszszárító-állomása és központi fűtési rendszere, valamint a kaposvári városi fürdő használja majd fel. A cukorgyár szakemberei által kidolgozott technológia alapján a rendszert a Biogáz Fejlesztő Kft. építi fel. Az első fermentorok 2007-ben készültek el, majd 2011-ben uniós támogatással az utó-fermentor. A megtermelt biogázt a cukorgyár üzemi erőművében használják fel hő- és villamos energia előállítására. A cél az, hogy a cukorgyártást néhány év múlva külső energiaforrások bevonása nélkül, a mezőgazdasági és feldolgozási melléktermékekre építve önellátóvá tegyék. (Forrás: MTI)

Naponta 75 ezer köbméter biogázt termelnek majd itt. Az 1 milliárd forintos beruházást az Új Széchenyi Terv támogatta, több mint 500 millió forintos támogatást kaptak erre a projektre. A tartálynak több mint 16 ezer köbméter az űrtartalma. Így az eddigi fermentorokkal együtt a gázigényének kétharmadát ki tudja váltani az ország egyetlen cukorgyára. Ez jelentősen csökkenti majd a költségeket - mondja a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgató-helyettese. A cukor árának csökkenését, azonban nem garantálják, ugyanis a piaci viszonyok kiszámíthatatlanok - teszi hozzá Hájos László. - A versenyképességünk növelésével valamelyest határt tudunk szabni a cukor árának, de nem lehet elfelejteni, hogy Magyarországon 27 %-os a cukor áfája míg Ausztriában 10% - mondja a vezérigazgató-helyettes. A költségek további csökkentése érdekében gáztisztítót is terveznek. Nemsokára a városi fürdő fűtését is innen biztosítják. A tervek szerint az idén egy millió tonnányi cukorrépát dolgoznak fel. Ezt a mennyiséget 5 ezer kamionnal és 500, húsz vagonból álló szerelvénnyel szállítják a gyárba. A kampány már elkezdődött. _____________________________________________________________________________________________________________________________________ Hájos László, a Magyar Cukor (MC) Zrt. vezérigazgató-helyettese, a Biogáz Fejlesztő Kft. ügyvezetője hétfőn Kaposváron, a projekt ünnepélyes nyitórendezvényén elmondta: az elmúlt években szerzett tapasztalatok alapján megépülő 16 ezer köbméteres erjesztő tartályban naponta 75 ezer köbméter biogázt termelnek majd. A meglévő két - egyenként 13 ezer köbméteres - fermentorral együtt a 2012-es kampányban ezzel már energiaigényük kétharmadát ki tudják váltani saját elállítású gázzal, jelentősen csökkentve ezzel az energiafelhasználás költségeit. Az ország egyetlen cukorgyárában megkezdett fejlesztés folytatásaként induló beruházás eredményeként nemcsak a kampányidőszakban állítanak majd elő biogázt a cukorrépa-feldolgozása során keletkezett melléktermékből, hanem egyéb alapanyagokból - például melaszból és korpából - az év további részében is. A keletkező gázmennyiség a kampányidőszakban csaknem teljes egészében kiváltja a cukorgyár tulajdonában lévő erőmű alternatív tüzelésű kazánjainak földgázfelhasználását, az azon kívül megtermelt 6,6 millió köbméter biogázt a cukorgyár melaszszárító-állomása és központi fűtési rendszere, valamint a kaposvári városi fürdő használja fel. A szeptember elején indult kampány során a tervek szerint egymillió tonna cukorrépát dolgoznak fel Kaposváron. A gyártás során évente keletkező több mint 200 ezer tonna, melléktermékként keletkező répaszeletet biogáz előállításához használják fel. A kaposvári üzem szakemberei az átalakuló állattartási szokások és az egyre drágább energiaárak hatására négy éve kezdtek az egyedülálló vállalkozásba, amelynek célja, hogy a kampányidőszak alatt felgyülemlett répaszeletek újrahasznosításával a cukorgyártást középtávon - 3-6 éven belül - külső energiaforrások bevonása nélkül, a mezőgazdasági és feldolgozási melléktermékekre építve energetikailag önellátóvá tegyék. Hájos László közlése szerint a költségcsökkentő fejlesztések nem garantálják a cukor árának csökkenését, ugyanis a piaci viszonyok kiszámíthatatlanok. Versenyképességük növelésével valamelyest határt tudnak szabni a cukor árának, de figyelembe kell venni, hogy Magyarországon 27 százalékos a cukor áfája, míg Ausztriában ez csak 10 százalék - tette hozzá magyarázatként. bzsó \ gpp MTI 2011. október 10., hétfő 16:33

Hájos Lászlónak, a gyár vezérigazgató-helyettesének tájékoztatása szerint a finomító a kaposvári répacukorgyárban mintegy egymilliárd forintból épül meg. Magyarország egyetlen cukorgyára a következő években ezzel együtt hétmilliárd forintot költ fejlesztésre. A nyerscukor-finomítón kívül folyamatban van a gyár csaknem kétmilliárd forint összértékű biogáz-programja, amellyel a terveik szerint 2013-ra a cukorgyártás energiaigényét teljes mértékben saját előállítású biogázból fedezik - mondta a vezérigazgató-helyettes. További két-két milliárd forintot tesz ki az új, 60 ezer tonna kapacitású cukorsiló és egy cukorcsomagoló megépítése.

ÉDSZ Magyar Cukor Zrt szakszervezeti bizottságának a weblapja

Meghatározás:

Étkezési cukorként (szacharóz) a cukorrépából előállított répacukrot vagy a cukornádból előállított nádcukrot ismerhetjük. Ezekből több termék készül, például a kristálycukor, porcukor, kockacukor, illetve különböző édességek tartalmazhatják. Európában ennek előállítása a legolcsóbb, ezért ez a legelterjedtebb.(wikipedia)
Az oldalon megismerheted hogyan lesz a sáros répából csillógó kristálycukor

Étkezési cukorként (szacharóz) a cukorrépából előállított répacukrot vagy a cukornádból előállított nádcukrot ismerhetjük. Ezekből több termék készül, például a kristálycukor, porcukor, kockacukor, illetve különböző édességek tartalmazhatják. Európában ennek előállítása a legolcsóbb, ezért ez a legelterjedtebb.(wikipedia)
Az oldalon megismerheted hogyan lesz a sáros répából csillógó kristálycukor

Szponzorált hirdetések

2005.03.19-től számol.

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: MŰKÖDŐ MAGYAR CUKORGYÁR
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés