Linkek a témában:
Magyar álláspont az Uniós cukorreformról (2005.06.23.)
Magyarország egyetért a reform szükségességével. Csak így biztosítható ugyanis a termelés és fogyasztás egyensúlya, a termelés hosszú távú fennmaradása, a nemzetközi követelményeknek való megfelelés.
A jelenleg érvényes ár- és szabályozó rendszer megfelelő jövedelmet garantál mind a termelők mind a feldolgozók számára. Sajnálatos módon a kvótával szabályozott termelés, valamint a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségek szerint vámmentesen érkező import jóval meghaladja a belső fogyasztást. A WTO illegálisnak nyilvánította az EU jelenlegi export támogatási gyakorlatát, így a feleslegek jó része nem értékesíthető harmadik piacon. További nehézséget jelent, hogy a világpiacit jóval meghaladó belső árak miatt folyamatos import nyomás nehezedik a közösségi cukor piacra.
A fentiek miatt elkerülhetetlen az árak és a termelés egyidejű csökkentése. Magyarország egyetért a Bizottság azon javaslatával, hogy az árcsökkentést a cukorrépa termelők esetében közvetlen kifizetésekkel, a nyersanyagként kukoricát felhasználó izoglükóz gyártóknál pedig a kvóta növelésével kompenzálják. Támogatjuk azt is, hogy a termeléssel való felhagyás esetén mind a gyárak, mind a répatermelők egyszeri támogatást kapjanak.
Meghatározás
Étkezési cukorként (szacharóz) a cukorrépából előállított répacukrot vagy a cukornádból előállított nádcukrot ismerhetjük. Ezekből több termék készül, például a kristálycukor, porcukor, kockacukor, illetve különböző édességek tartalmazhatják. Európában ennek előállítása a legolcsóbb, ezért ez a legelterjedtebb.(wikipedia) Az oldalon megismerheted hogyan lesz a sáros répából csillógó kristálycukor