Linkek a témában:
A magyar cukor kilátásai (2013.03.01.)
A hatályos jogszabályok értelmében a jelenlegi európai uniós cukoripari rendtartás
kvótaszabályozás és a cukortermelés támogatási rendszere 2015 . október 1-jétől
megszűnik . A cukorrépa-termelést és a kristálycukor-előállítást ezt követően a piaci
viszonyok határozzák majd meg, és az európai cukortermelés valószínűleg
versenyhátrányba kerül a jóval olcsóbb cukornád alapú cukortermeléssel szemben.
A Közös Agrárpolitika reformja során képviselt álláspontunk az, hogy Magyarország
nem ért egyet a kvótarendszer 2015-ben történő megszüntetésével. Érdekünk, hogy a
jelenlegi cukorpiaci szabályozás és a hozzá kapcsolódó támogatási rendszer legalább
2020-ig maradjon fenn, és legyen lehet őség az önellátási szint eléréséig történő
kvótabővítésre is.
Jelenleg a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy az Európai Bizottság a
cukorpiaci szabályozás fokozatos kivezetését kínálja majd fel a tagállamoknak ,
hasonlóan a tejágazathoz. Ebben az esetben Magyarország érdeke, hogy minél
magasabb kvótanövelést érjen el .
Konkrétumokat említve az elmúlt évben az alábbi
jogcímeken nyújtottunk cukortermelőinknek támogatást:
• cukorrépa termelők nemzeti támogatására [a 92/2012 . (VIII. 30.) VM rendelet
alapján] 2,8 milliárd forintot ;
• területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített cukortámogatásra [a
48/2006. (VI. 22 .) FVM rendelet alapján] 12,4 milliárd forintot ,
• a cukoripar szerkezetátalakításának támogatására [a többször módosított
80/2006. (XI . 23 .) FVM rendelet alapján] 1,84 milliárd forintot.
Feloldják a halfogási tilalmat a Kaposon (2014.07.25.)
Tavaly szeptember végén a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárából vinasz (cukortalanított melasz) folyt ki, amely a Kisgáti-patakon keresztül eljutott a Kaposba, majd a Sióba. A szennyezés oxigénhiányos állapotot és halpusztulást okozott a folyókon. A szennyezés mostanra levonult az érintett vízterületről.
Meghatározás
Étkezési cukorként (szacharóz) a cukorrépából előállított répacukrot vagy a cukornádból előállított nádcukrot ismerhetjük. Ezekből több termék készül, például a kristálycukor, porcukor, kockacukor, illetve különböző édességek tartalmazhatják. Európában ennek előállítása a legolcsóbb, ezért ez a legelterjedtebb.(wikipedia) Az oldalon megismerheted hogyan lesz a sáros répából csillógó kristálycukor